Hanneke Breuker
Nederlands	 

Achtergrond (engels)

Mijn kunstenaarspraktijk omvat drie gebieden: schilderen/ tekenen en de uitvoering van beeldende kunstprojecten via THRIFT en advieswerk/bestuurswerk/docentschap.

 

Sinds 2004 wil ik in mijn werk de tegenstrijdigheden en conflicten weergeven die ik tegenkom in de dagelijkse werkelijkheid. Ik ben gefascineerd door de mogelijkheid dat je in één beeld dreiging, kracht en macht, maar ook nostalgie, schoonheid en kwetsbaarheid kunt weergeven. Ik verbleef diverse keren als artist-in-residence in het buitenland en heb veel gereisd. Ik schilder sinds 2004 landschappen en flora en fauna die ik vaak koppel aan politiek en sociaal-maatschappelijke onderwerpen. Maar ook machines zoals molens en helikopters met de achterliggende verhalen vind ik fascinerend om te schilderen en te tekenen.

 

Ik vind informatie via internet en nieuwsberichten. Onderzoek naar de achtergronden van een thema is voor mij een belangrijke voorwaarde om het werk te kunnen maken. Vaak interview ik betrokkenen om e.a. beter te kunnen begrijpen.

 

In alle schilderijen stelt het onderwerp zich buiten het rumoer van de wereld. Ik isoleer ze in het frame van het schilderij. Ik schilder over politieke en sociaal-maatschappelijke vraagstukken maar ik wil die vraagstukken niet als zodanig en expliciet herkenbaar schilderen.

 

Uitvoering

Voor de schilderijen wordt alleen gebruikt gemaakt van zwarte olieverf: door dikker of dunner te werken ontstaan grijsschakeringen. Een enkele keer wordt wat kleur toegevoegd.

 

De werken op papier en tekeningen zijn uitgevoerd in diverse materialen zoals houtskool, viltstift, krijt, acrylverf en potlood.

 

Fotografie werk: Wybe Hietbrink